Wieprzowina jest jednym z mięs czerwonych, pozyskiwanym ze świń. Jej różowo-czerwony kolor zawdzięcza zawartości mioglobiny. Mięso wieprzowe idealnie sprawdzi się w diecie każdego, począwszy od najmłodszych, sportowców, osób z chorobami, czy też osób starszych. Wieprzowina jest mięsem zróżnicowanym kalorycznie, ponieważ każda część tuszy wieprzowej zawiera inny udział tkanki tłuszczowej. Ponadto jest skarbnicą witamin i minerałów. Białko w zawarte w mięsie wieprzowym jest wielowartościowe, dostarcza niezbędnych aminokwasów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze również udział w wielu procesach życiowych. Tłuszcze zwierzęce w większości składają się z jednonasyconych kwasów, a konkretnie z kwasu oleinowego, będącego również składnikiem oliwy z oliwek. Wpływają korzystnie na lipidową gospodarkę organizmu. Omawiając wartości odżywcze warto wiedzieć, że wieprzowina zawiera żelazo hemowe, które jest łatwo przyswajalne. Stanowi również idealny składnik diety osób chorujących na cukrzycę, ze względu na indeks glikemiczny, który równy jest 0. Mięso to nie zawiera węglowodanów, a jedynie białka i tłuszcze, dlatego po jego spożyciu nie ma wyrzutów glukozy, ani insuliny. Mięso wieprzowe zawiera również fosfor, selen, cynk i potas, które są niezbędne do utrzymania organizmu w pełnym zdrowiu.