Zdrowe przepisy z wieprzowiną

Sałatka z polędwicą i warzywami

Składniki:

  • 400 g polędwicy wieprzowej,
  • mix sałat,
  • 200 g pomidorów koktajlowych,
  • 1 świeży ogórek,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 papryka czerwona,
  • sok z jednej cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeże zioła (np. natka pietruszki, kolendra) do posypania

Przygotowanie:

W misce wymieszaj pokrojoną w plastry polędwicę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Pozostaw na około 15-20 minut.

Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy. Smaż polędwicę przez około 5-6 minut, aż będzie dobrze przypieczona. Warzywa umyj, pokrój w mniejsze kawałki. W dużym naczyniu wymieszaj sałatę, pomidory, ogórki, cebulę i paprykę. Dodaj usmażoną wieprzowinę. Skrop całość oliwą z oliwek, posyp świeżymi ziołami i delikatnie wymieszaj. Podawaj od razu. Smacznego!


Pieczona karkówka z warzywami

Składniki:

  • 600 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w kostkę,
  • 400 g ziemniaków, pokrojonych w ósemki,
  • 1 duża marchew, pokrojona w grube plastry,
  • 1 cebula, pokrojona w ósemki,
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę,
  • 3-4 ząbki czosnku, posiekane,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Warzywa umyj, obierz, pokrój na mniejsze części.

W dużej misce wymieszaj pokrojoną wieprzowinę, ziemniaki, marchew, cebulę, paprykę i czosnek.

Dodaj oliwę z oliwek, posyp solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Delikatnie wymieszaj, aby składniki były równomiernie pokryte przyprawami i olejem.

Przełóż wszystko na dużą blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 30-40 minut, aż mięso będzie dobrze upieczone, a warzywa miękkie i lekko zrumienione. Smacznego!


Aromatyczna pieczeń schabowa

Składniki:

  • 600 g schabu wieprzowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane,
  • 1 duża cukinia, pokrojona w plastry
  • 1 bakłażan, pokrojony w plastry,
  • 2 papryki (różne kolory), pokrojone w paski,
  • 1 cebula, pokrojona w piórka,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Na desce do krojenia posmaruj schab oliwą z oliwek, posyp suszonym tymiankiem, rozmarynem, czosnkiem, solą i pieprzem.

W dużej misce wymieszaj cukinię, bakłażana, paprykę i cebulę. Posól i popieprz.

Na blasze do pieczenia ułóż schab i warzywa.

Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 40-50 minut, aż schab będzie dobrze przypieczony, a warzywa miękkie. Smacznego!


Pieczona polędwica w ziołach

Składniki:

  • 800 g polędwiczki wieprzowej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane,
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj oliwę z ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem. Natrzyj mieszaniną polędwicę wieprzową. Umieść mięso na blasze do pieczenia i piecz przez około 30-40 minut, aż temperatura wewnętrzna mięsa osiągnie 70°C. Wyjmij z piekarnika, odstaw na kilka minut, potem pokrój w plastry i podawaj z ulubionymi warzywami lub jako wędlinę na kanapki. Smacznego!


Pulpeciki wieprzowe z brokułem

Składniki:

  • 500 g mielonej szynki wieprzowej,
  • 1 cebula, drobno posiekana,
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
  • 1 jajko,
  • 1 mały brokuł,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku.
  • 1/4 szklanki bułki tartej.
  • 1 łyżka mąki pszennej.

Przygotowanie:

W dużej misce połącz mięso wieprzowe, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól, pieprz i majeranek. Wyrób składniki, mieszając je razem, aż wszystko się połączy. Brokuł umyj, podziel na małe różyczki.

Zwilż dłonie wodą, aby uniknąć przyklejania się masy mięsnej, w środek włóż różyczkę brokułu i formuj z niej pulpeciki. W garnku zagotuj 2 szklanki osolonej wody, przełóż pulpeciki i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut. Dodaj pozostały brokuł i gotuj kolejne 15 minut. Łyżkę mąki rozmieszaj w ½ szklanki wody. Przelej do pulpecików, gotuj do zgęstnienia sosu. Tak przygotowane pulpeciki podawaj z ryżem i surówką. Smacznego!