Mięso wieprzowe jest mięsem bardzo popularnym wśród kucharzy, jak i również zwykłych konsumentów. Ze względu na swoje zróżnicowanie, odznacza się mnogością zastosowania. Każda z części wyróżnia się innym smakiem, strukturą i kolorem.
Karkówka najczęściej wykorzystywana jest do gotowania, duszenia, pieczenia i smażenia. Idealnie sprawdzi się jako stek na grilla, czy kotlety.
Polędwiczka sprawdzi się doskonale w formie smażonej, ale również na grillu, gdzie jej kruchość i delikatność zaspokoi podniebienie każdego wymagającego smakosza.
Schab zaś sprawdzi się w formie pieczonej, jako wędlina, czy też tradycyjny kotlet schabowy.
Szynka perfekcyjnie sprawdzi się do duszenia, pieczenia i smażenia. W połączeniu z papryką i ogórkami z łatwością można przygotować przepyszne zrazy.
Boczek ze względu na dużą zawartość tłuszczu sprawdzi się pod postacią pieczeni, gotowanej i pieczonej wędliny. Może służyć jak dodatek do pasztetów, smalców i innych wyrobów mięsnych.
Żeberka sprawdzą się w formie gotowanej, duszonej, wędzonej, czy grillowanej. Stanowią bazę do przygotowania zupy i bigosu.
Łopatka ze względu na zawartość tłuszczu nada się doskonale na zrazy, czy też kotlety mielone. Można ją dusić, piec i gotować.
Golonka zazwyczaj znanajako danie pieczone, sprawdzi się również doskonale do gotowania i peklowania.
Noga stanowi główny składnik przekąski nazywanej „zimnymi nóżkami”. Ponadto nada się do duszenia.
Podgardle i słonina poddane odpowiedniej obróbce, czyli wytopieniu zamienią się w smalec. Podgardle wykorzystywane jest również jako dodatek do wędlin, czy pasztetów.